Home


In de loop van de jaren heb ik een aantal gadgets verzameld in de ICT. Soms kon ik het niet laten iets als eerste te hebben en had het helemaal geen nut (eerste Wifi setje, nooit aan de praat gekregen!). Was veel te vroeg, maar soms ook stapte ik laat in en had dan weer niet de nadelen van de remmende voorsprong, zoals de pocket pc.

 

Mobiele telefoon / smartphone en VDI

In de jaren 2000 kwam Microsoft met de Windows2000 terminal server. Voor mij werd het nu interessant om een smartphone te kopen die een internet verbinding had. Nu kon ik een RDP sessie naar een desktop openen van een server of pc op een klein handzaam device. Tot die tijd liep elke zichzelf respecterende manager rond met een veredelde rekenmachine met agenda functie. Zwart/wit scherm en met een stylus, dat wel.

Een sessie naar een server en daar wat mee doen met een pennetje. Meer kon je niet, maar ik kon wel laten zien wat mogelijk is en zou worden de komende jaren. Mijn interesse voor de smartphone bleef, vooral natuurlijk de aanschaf via een abonnement maakte dat wel eenvoudig. De keuze stress op het moment van verlengen had bij mij altijd andere achtergronden dan het bellen: Kon je een remote sessie openen en wat waren de uitgangs mogelijkheden. Dockingstation of USB, micro USB of anders. Kleurenscherm, resolutie, camera, HD en film kwaliteiten, en natuurlijk Windows, omdat dat (ik dacht dat toen) meer mogelijkheden bood.

Eerste mobile telefoon was een Nokia, omdat een collega die zo goedkoop bij de Albert Hein had gekocht. Daarna dus de eerste HTC pocket PC. De volgende was een mooi klein toestel van HTC, de Qtek met Windows mobile erop. Toetsenborden kwamen in de mode mede door o.a. de Blackberry. Ik dacht het ook nodig te hebben en twee jaar zat ik met een bakbeest. Weer een van HTC de MDA Vario III. Deze heb ik nog gebruikt om de eerste (met logmein) sessie naar een virtuele desktop te maken (zie Youtube filmpje). In deze tijd werden de iPhones al een ongekend succes. Zou dat de volgende smartphone worden?

Inmiddels ben ik al weer een jaar in het bezit van een Sony Xperia S (2011). De keuze was weer niet een Apple iPhone4S , maar op een toestel met Android 4.1. Eigenlijk is dit meer een Full HD filmcamera met een telefoon. De grootste drijfveer was toch wel de micro HDMI uitgang. Deze smartphone kan rechtstreeks op een grootbeeld tv of beamer worden aangesloten en alles afspelen wat ook op de display is te zien. In Full HD kwaliteit! Maar nog interessanter is , dat met de komst van de VMware View client voor Android (met PCoIP) een virtuele desktop is te connecten met een fatsoenlijke schermgrootte. Mega op de beamer of super op een 42" TV, maar ook normaal op een 23" beeldscherm. Een toetsenbord en muis via de mini USB koppelen en je hebt een echte thinclient. In 2005 op de VMwareTSX in Parijs had ik al eens voorspeld als "Next Big Thing", dat dit er ging komen. Helaas ging toen een oud collega met de prijs (een MAC) er vandoor. In 2007 zag ik de eerste Nokia N95 waar met een coax een tv op aangesloten kon worden. Het was dus een kwestie van wachten op de juiste hardware.

  De Qtek als thinclient via docking station een RDP sessie op een scherm. Idee in 2005.

Zijn we al op het punt van the Next Big Thing? Eerst nog iets draadloos  uitvinden(Bluetooth doet het ook voor muis en toetsenbord!) voor de beeldconnectie en je hebt een thinclient op zak om een VDI desktop uit het datacenter te connecten en fatsoenlijk te gebruiken. Als de ontwikkelingen zo doorgaan, is dat misschien wel 2014. Aan de andere kant zullen de applicaties "verAppen" .Ook de bedrijfskritisch applicaties, maar om goed te kunnen werken, zal een groot scherm nodig blijven. De smartphone neemt nu alle dagelijkse functies over: bellen, internet, task werken, fotografie, filmen, SMS authentication, noties, navigatie, enz. Voordeel is dat je deze altijd bij je hebt en vooral de jongste generatie niet anders meer weet.

      Connectie via 3G. Beamer is een Optoma HD 720p 3D.

Als de beeldinformatie draadloos kan worden overgebracht, is ook de Augmented Reality op je bril (Google glasses) een deel van je leven zonder snoeren. Als deze techniek in een moderne bril wordt verwerkt, zoals nu al in bijv. 3D actieve brillen zit, dan gaan we dit zien in het straatbeeld.

update 10-1: Nieuws van CES 2013:

Nieuwe Sony Experia Z met een draadloos beeld overdracht naar een groot scherm. Verwacht in maart 2013 in Nederland. Dit kan de laatste schakel zijn in de alles in één device .

index


Zero Clients

Om een virtuele desktop uit een VDI pool eenvoudig te presenteren is een Thinclient nodig. Vanuit beheer het liefst een zero client. Een zero client wil zeggen een device met een zo klein mogelijk OS. Een mini (Linux) OS wat net voldoende is en op een chip staat.

We kennen allemaal de Citrix desktop connectie of rechstreeks de Windows terminal server RDP (Remote Desktop Protocol) sessie. Citrix is altijd een add-on geweest op MS TS met een verbeterd protocol (ica). De zero clients kunnen met veel protocollen overweg. VMware View gebruikt het PCoIP protocol voor de beste beeld opbouw. Citrix gebruikt HDX om een real PC experience te laten zien. Mijn eerste zero thinclient was de Pano. Een klein glimmend doosje van 10 x 10 cm met alleen de basis interfaces: beeld, UTP, USB, microfoon en een speakertje. Met een eigen protocol kan deze Pano een connectie maken naar een Terminal Server desktop of een virtuele desktop. Aan alleen de Pano heb je niets.

    of de plug PC 

Ik ben altijd voor zo min mogelijk kabels op het bureau. Dus geen losse devices is dan het advies. Er zijn verschillende beeldschermen te koop, waar de zeroclient in zit. Alleen een voedings- en netwerkkabel, een USB toetsenbord en muis (mag ook draadloos) en klaar ben je. Het valt me vaak op, dat op de mooiste bureaus de IT altijd een rommeltje is van kabels. Zelfs als er laptops worden gebruikt hangt het vol met kabels en voedingsadaptors.

Een overzicht is te vinden op deze site van Terradici. (vanwege het PCoIP protocol, chip zit in de thinclient.)

Een ander nieuw fenomeen is de Mini pc op HDMI met Android 4.1 (zie Conrad) Hier kan ook de View Client op net als op m'n telefoon. Als je deze dan in een standaard scherm met HDMI steekt, heb je een werkplek via wifi.

index


Digitale foto toestellen

Na een analoge perioden van vele jaren met een Minolta spiegel reflex, moest het er eens van komen: de aanschaf van een digitale camera in december 2001 voor 110 gulden. 1 januari werd de Euro ingevoerd! Mijn eerste was een camera van de Praxis. Minimaal intern geheugen en kon dus maar iets van 40 foto's opslaan. De camera moest bovendien aan blijven staan om de foto's niet kwijt te zijn. Een voorbeeld op ware grootte: een bitmap van 193  kb.

Deze is vervangen door een echte camera in 2002: de Canon IXUS, een mooie robuust blok RVS met een 3.2 Mp beeldchip. De camera is nog steeds een mooi ding. Koste toen 345 Euro, wel met een gratis tasje gepingeld.

  

Een foto jpeg 463 kb: In 2002 kon het beheer van 1200 man/vrouw ook nog met 6 toppers worden gedaan! De banaan rouleerde en was voor de troubleshooter van de week. Tapes, bezoek, storing enz.

Er moesten natuurlijk meer pixels komen. 3,2 miljoen was niks, dus op naar de 8 miljoen. Ik denk dat deze mijn laatste camera is: een Samsung NV8. Een mooie camera met een ouderwetse look, prijs in 2008:  225 Euro. Uit juni 2008 een foto in jpeg van 1782 KB van de Montevideo toren in Rotterdam.

  

Waarom de laatste camera? Sinds de de laatste mobile telefoon heb ik er geen foto's meer mee gemaakt. Het verval van de losse apparaten is ingevallen. Ondanks de goede kwaliteit en lens van een digitale pocketcamera, gaat de mobile telefoon alles overnemen. Altijd bij je en mooi plat.

De Sony Xperia S met een 12.1 Megapixel camera. Los toestel in 2013 voor 315 Euro te koop. Foto van afdekking slooppanden in Zwolle. JPEG 2788 KB.

 

index