Home | VDI | Gadgets


We hebben toch al een PC?

VDI staat voor virtuele desktop infrastructuur. wat heb je er aan? Dat is een vraag die bij veel IT'ers en niet IT'ers vaak gesteld wordt. Ik heb gemerkt, dat een live demo van een virtuele desktop veel discussie losmaakt. Via één beveiligde portal naar alle applicaties en documenten kunnen gaan spreekt veel mensen aan. Het maakt in mijn ogen een scheiding tussen verschillende presentatie mogelijkheden overbodig. Waarom nog applicaties via Citrix of TS remote Apps aanbieden? en documenten laten downloaden en op een relatief onveilig mobiel device (laptop, smartphone, tablet) opslaan. Een virtuele (bedrijfs-) desktop heeft alle voordelen, zoals van een fysiek desktop model, maar niet de nadelen.

Omdat er alleen maar beeld informatie over de verbinding gaat blijft alle data waar het hoort: in het veilige datacenter. Het betekend wel, dat het protocol wat voor deze beeld verbinding wordt gebruikt meer dan goed moet zijn. Het moet een ervaring bieden van een fysieke desktop.

Of deze virtuele desktop nu in een eigen datacenter draait of in de Cloud, dat maakt in het beheer niet zoveel uit. Of je moet natuurlijk ook de eigen infrastructuur niet meer willen.  Wat natuurlijk wel moet in een VDI is ook het beheer van de toegangs devices overbodig maken. Vereenvoudigen van de onderdelen en het verminderen is een must. Zero devices ingebouwd in een scherm het minder kabels en elke gebruiker kan zelf een werkplek herstellen. Even een scherm omruilen, stekkers erin doen en klaar ben je. Mensen met een eigen laptop of device kunnen overal werken natuurlijk. Voor alle systemen is een PCoIP client beschikbaar die zelfs als virtuele applicatie (een App) kan worden gebruikt. Er is dan niet eens meer een installatie nodig.

Is een virtuele desktop altijd en voor iedereen het beste? Er zijn programma's die liever op een zwaar fysiek werkstation draaien. Wil je deze toch in het datacenter zetten, dan kan ook dit werkstation via dezelfde manier worden gebruikt. Tot 4 schermen aan toe.

Er is een investering nodig in backend servers en zeroclients, maar daar staat tegenover, dat het beheer enorm wordt verminderd. Daarnaast is de afschrijvingstermijn van zeroclients veel langer. van gemiddeld 4 jaar voor een werkstation naar 7 jaar en het stroomverbruik is ook nog eens minder op de werkvloer. Ja, in het datacenter zijn servers nodig voor deze desktops, maar die worden veel efficiënter gebruikt. 2000 werkstations is iets anders dan 20 servers! (schermen blijven natuurlijk).

Kill the problem.

Storage is altijd het grote probleem van de VDI. Vooral de IOPS die nodig zijn, creëren een duur probleem. (Ook applicaties in de virtuele desktop hebben IOPS nodig) Ik kies om dit probleem dan met grof geschut te omzeilen: SSD. Aparte VDI appliances met zeer snelle lokale storage. De user instellingen worden wel op gedeelde storage opgeslagen evenals de applicatie Apps. Dat betekend, dat een virtueel werkstation vrijwel geen geïnstalleerde software heeft en dus weinig update hoeft te hebben, maar gebruikers toch altijd hun eigen settings hebben.

Hoe logt men nu aan? Zeroclient en/of scherm aanzetten en direct inloggen (eventueel met smartcard) en direct kunnen werken. De eigen desktop staat al aan en is ingelogd op het netwerk. Van een eigen device bijna hetzelfde: start de client en log in. Ook hier komt je eigen desktop full screen te staan. Thuis werken of remote van een andere locatie op een pc werkt hetzelfde: met de (virtuele USB App) client aanloggen en je desktop is beschikbaar. Er wordt altijd van dezelfde toegang gebruik gemaakt. Vergelijk het met een mobiele telefoon: aanzetten en bellen of internetten. Één keer instellen en dan je eigen indeling blijven gebruiken.

Willen werknemers overstappen? Ja, wanneer ze ervaren, dat deze omgeving vele malen sneller is, ook met het starten van applicaties, willen ze niet meer terug. De remote toegang en flexplekken kunnen gebruiken is dan zelfs nog een extra bonus. Ik heb opstarttijden van 20 min naar 1 minuut zien gaan. Het fijnste idee voor gebruikers is, dat ze niet meer van een gedeeld systeem gebruik maken, maar echt hun eigen serverresources hebben. Er kan eindelijk een SLA per gebruiker (groep) worden afgesproken.

Dit is naar mijn mening het platform, waar het informatiebeleid van een onderneming op vormgegeven kan worden. Uiteindelijk gaat het natuurlijk om de applicaties en wat de werknemer daarmee aan toegevoegde waarde voor het bedrijf of organisatie levert. Sneller en beter geïnformeerd zijn is tegenwoordig veel waard. Sneller kunnen inspelen op de veranderende markt is een must.

Zeroclients op de werkplek.

Een zero client heeft een minimaal OS en gebruikt weinig stroom. Het is alleem maar een connector naar een virtuele desktop in het datacenter. Er is geen onderhoud op nodig en is zuinig en heeft een langere levensduur. Er zijn zelfs zeroclients , die in een monitor zijn ingebouwd. Een opgeruimd bureau is gegevolg. Aanzetten, aanmelden en je zit op je desktop. 10 sec is geen uitzondering.

We weten dat producten met minder onderdelen goedkoper zijn en minder storing geeft. Waarom dat dan ook niet in IT toepassen. Less is More.

 


Connection server van Model Design  https://view.pietkiekebos.nl