Visite Railway of death on river Kwai

bridge-on-the-river-kwai.JPG

Zaterdag heb ik met Andre en Tanin onze chauffeur een bezoek aan de Thai-Birma spoorlijn gebracht. Deze spoorlijn is in de tweede wereld oorlog door de Japanse bezetters aangelegd met de gevangenen. Deze PoW (prisoners of War) waren voornamelijk Australische, Britse, Nederlandse, Birmese, Maleisische en Javaanse gevangenen.

Van de totaal 254.711 PoW zijn er door ziekte of uitputting 99.044 omgekomen. Vandaar de spoorlijn des doods. Elke biels telt minstens een dode. Er zijn 2782 Nederlanders bezweken, maar de meeste verliezen waren aan de Maleisische en Birmese kant. ca. 87.000 doden. Een spoorlijn die dwars door Thailand en Birma moest zorgen voor de bevoorrading van de Japanse troepen en verplaatsingen (later de evacuatie). Met hand gegraven doorgangen (Hellfire pass) en bruggen bouwen over ravijnen. De rantsoenen waren maar de helft van wat je zou moeten hebben voor dit zware werk. Wonden door schrammen van vlijmscherpe bamboe doornen, werden grote wonden door het klimaat en omstandigheden. Vooral in de laatste jaar van de bouw in het regenseizoen bezweken velen. De bouw werd in 1942 gestart met de krijgsgevangen. (De slag bij Midway had de bevoorrading met schepen naar Birma een ernstige slag toegebracht) De lijn moest versneld klaar worden gemaakt. In 1945 werden de meeste bruggen gebombardeerd, de Bridge on the river Kwai op 13 februari 1945. Werd toen weer snel gerepareerd, maar in juni weer opgeblazen. De verbinding wer toen hoofdzakelijk voor de terug tocht van de Japanners gebruikt na de bervlizen in Birma. Verliezen in materieel tijdens het gebruik werd ook veroorzaakt door het koppelen van verschillen materieel. De koppelingen van Japanse en Maleisische wagons zaten op verschillende hoogte. Het kwam voor, dat als een wagon met lage koppelingen tussen wagons met hoge koppelingen zat, deze dan in een bocht uit de rails werd getild en de trein ontspoorde.

Wampoo viaduct 

Het Wampoo viaduct langs de Kwai is nu nog steeds ingebruik. Hier rij ik er overheen. Het traject in 1957 weer in gebruik genomen. (meer foto’s in het album)

CategoriesUncategorized