Sterke Bath keerzijde van de booming business

De Thaise Bath is erg sterk op dit moment. Gevolgen blijven niet uit: woensdag 11 juli sloot een kleding fabriek waar 5000 mensen werkten. Sommige mensen hadden al het gevoel dat er wat aan de hand was: er was geen overwerk meer. De Thai Silp fabriek maakte vooral sportkleding voor Nike an Adidas. Deze productie wordt nu in Vietnam overgebracht. Woensdag kregen de mensen te horen dat het over was. Er was geen vuiltje aan de lucht: lonen werden altijd keurig op tijd betaald. Business wordt als een stratego spel gespeelt en productie verschuift naar goedkopere regio’s in Asië. De markt voor goedkope arbeid verplaatst zich erg gemakkelijk. Ons duur betaalde shirtje moet liefst voor niets worden gemaakt in Asië. China trappelt steeds harder en is al de derde economie. De uit voor 80% vrouwen bestaande productie krachten met lagere school, bezetten de weg naar het vliegveld Suvarnabhumi. Ze krijgen een 180 dagen sociale uitkering van 50% van hun loon. Ik denk dat, dat niet meer dan 100 euro zal zijn.

CategoriesUncategorized