De vergelijking met VDI en 3D TV

Wat is de overeenkomst met VDI (virtuele desktop infrastructuur) en 3D op televisie?

Om een 3D film te kunnen zien heb je minimaal een 3D TV nodig, een speciale bril en een Bluray speler die 3D kan afspelen. En natuurlijk een 3D  film op 3D bluray of 3D uitzending. dat zijn vrij veel voorwaarden. een overstap van 2D naar 3D is dus niet zo eenvoudig. Even TV vervangen is dus niet alleen een optie.

Ja een Smart TV kan tegenwoordig ook met een wifi connectie naar Youtube een 3D filmpje afspelen. zelfs in HD 1080p. het mooiste is natuurlijk je eigen films in 3D bekijken. dan heb je ook nog een 3D camera nodig.

Wat is nu de overeenkomst met VDI? ook met een VDI omgeving ben je er niet alleen met een connectie naar een connectionbroker. Je moet ook de juiste backend hebben: broker, desktop met agent, licenties, virtual infrastructure enz. Als je mensen beide oplossingen verteld krijg je vaak te hoeren, dat wil ik ook gaaf zeg. Totdat de prijs aan bod komt. Om zowel van het genot van VDI als 3D beelden te kunnen genieten, is een investering nodig.

Mijn ervaring met 3D opnames voor TV of Beamer is vooral voor mezelf mooi. Vrienden en familie genieten van de 3D privé opnamen. Zo wordt elk moment een prachtig document voor later. Alsof je er echt bij bent. Probleem is altijd: ik kan een mooie box maken met daarin een 3D versie Full HD, een Full HD 2D versie en als extra nog een DVD . Wat blijkt, er zijn nog mensen die zelfs nog geen DVD speler hebben. Hebben dan wel een harddisk recorder van Ziggo, maar geen DVD speler. Hier wordt voor mij dan duidelijk de wet van de remmende voorsprong zichtbaar. Je kunt ook zeggen dat ver voorop lopen niet altijd soepel werkt. Weer een vergelijking met VDI. Er kan zomaar een wereld van verschil zitten in het denken en de staat van de techniek.

Ik ben inmiddels instaat om oude N8 smalfilms om te zetten in 3D. Software om dat te doen bestaat al enige tijd. Dat leek me nu erg mooi: jezelf terug te zien in 3D van 50 jaar geleden. Ik kan zeggen, dat is ook mooi. Het idee om dat dan in de markt te zetten heb ik maar verlaten om de bovenstaande reden. Vrijwel niemand kan dat bekijken. Zolang er nog mensen zijn, die een Youtube filmpje in 3D niet kunnen bekijken (of op een smart TV met 3D of op een PC/laptop met 3D mogelijkheid) is de tijd nog niet rijp. Ik hoor wel eens: een mooi filmpje, maar niet scherp. dan staat de browser nog op 3D en is het filmpje inderdaad niet scherp. (Even 3D uitzetten en voila: Full HD en scherp.) Ik zet het er maar bij tegenwoordig. Defilm plaats ik meestal in side by side, wat weer herkend wordt door een Smart TV.

keynote day 2 VMworld2013

Met VDI heb je ook dit soort problemen. Soms kan een virtuele desktop wel in een browser, maar dan is de beeld kwaliteit niet zo goed als met een speciale client. Beide technieken zijn eigenlijk nog zo nieuw en met een schat aan instellingen en belemmeringen, dat het soms lastig is om voorop te lopen en de mensen mee te krijgen. Mensen haken maar zo af als het allemaal te ingewikkeld wordt.

Maar voor degenen, die de weg weten: wat is het gaaf!

Stadsfestival Zwolle 2013

2014 biedt weer 365 dagen om de weg te leren kennen. Een Gelukkig Nieuwjaar.

CategoriesUncategorized