Wat brengt automatisering in IT te weeg? Deel 1

Nu zelfs minister Asscher het banen verlies door robots onder de aandacht brengt, vallen de media over elkaar heen om artikelen te schrijven over het fenomeen robots. Alles is nu ineens bedreigend door het invoeren van de robot en verdere digitalisering. Niemand kijkt raar op als er een schuifdeur automatisch open gaat bij een winkel. Helaas geen portier meer die met een vriendelijke knik de deur voor je open houdt.

Dat er de afgelopen jaren ca. 50.000 banen in het bankwezen zijn verdwenen heeft alles te maken met het feit, dat de consument steeds meer zelf kan regelen via smartphones en internet. Het begon met internet bankieren, waarbij de klant zelf z’n acceptgirogegevens in ging tikken op de elektronische bankopdracht en nu met een automatisch geupdate App op een tablet of smartphone. Zelfs het invullen van de acceptgiro gegevens is nu niet meer nodig. Sommige bankapps kunnen met een foto van de acceptgiro al de gegevens overnemen. IT heeft een verregaande digitalisering van deze functies mogelijk gemaakt.

Robotisering zal steeds intelligenter worden. Apparaten worden slimmer en kunnen zelfstandig beslissingen nemen. In het kader van banken: slimme logaritmen bepalen of iemand wel of niet in aanmerking komt voor een lening. Veel beoordelings taken zullen worden geautomatiseerd. Dit kan gevolgen hebben voor veel beroepen. Lees hier meer over in het boekje Megetrends Werk van Adjiedj Bakas.

Voor de IT sector zelf heeft de snelheid van de digitalisering van taken het gevolg dat de IT omgeving sneller veroudert en langzamer wordt afgebouwd, dan de vernieuwende technieken worden ingevoerd. M.a.w. het gat tussen de bestaande IT in een organisatie en wat de organisatie zou willen wordt steeds groter. Dit gaat organisaties op achterstand brengen.

Ondermeer in een onderzoek van EMC wordt dit door IT managers aangegeven. Een meerderheid twijfelt aan de bekwaamheid van de IT-afdeling. Dit terwijl juist 64%van de managers verwacht concurrentievoordeel te kunnen realiseren door het potentieel van IT te benutten.. (EMC onderzoek)

De transitie naar een volledig software gedreven IT omgeving is nog maar beperkt opgang gekomen. Terwijl datacenters steeds meer cloud diensten en IaaS (infrastructure as a Service) aanbieden, wordt dit nog maar beperkt in de eigen IT omgeving toegepast. Selfservice portals met bedrijfs Apps zijn nog geen gemeengoed, terwijl de gebruikers al ruimschoots verwent zijn geraakt met App stores en werken op elke plaats. En met elk device.

Veel bedrijfsprocessen gaan volledig op de schop. Een App als Uber voor taxi’s maakt een hele keten aan tussen personen overbodig. Er is een direct contact mogelijk met de chauffeur en de klant. Dit principe is op vele diensten van toepassing. Zelfs een elektrische auto als de Tesla is via internet te configureren en te bestellen. Hoezo een dealer netwerk nodig? Als je auto bij een software update later zelfrijdend wordt, gaat ie zelfstandig even naar de garage als er wat mis is. Laat je de hond uit, zie je dat je auto voor onderhoud even weg is. Je had je berichtje op je smartphone nog niet gezien natuurlijk. Een slimme workflow had eerst even om toestemming gevraagd natuurlijk, maar als je de voorwaarden van de App standaard aanvaard (want wie leest alles bij een nieuwe App?) is dat natuurlijk al uitgeschakeld. In dit geval wordt een automonteur steeds meer een software engineer.

CategoriesUncategorized

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.