Is VDI beter dan een fysieke infrastructuur

Is VDI beter dan een fysieke infrastructuur?

Er wordt de laatste jaren veel over VDI (Virtuele Desktop Infrastructuur) geschreven. Dat is niet gek: VDI klinkt haast te mooi om waar te zijn. Geen individuele hardware meer voor iedere werkplek omdat één server al het rekenwerk verricht. Gebruikers openen hun desktop overal en altijd virtueel op hun iPad, mobiele telefoon of laptop. Veel organisaties vragen zich dan ook af: “Is VDI voor mij een optie en wordt mijn IT goedkoper als ik geen PC’s meer hoef aan te schaffen?”

Om te beginnen is het goed om te beseffen dat VDI niet zo radicaal anders is dan wat we gewend zijn. VDI sluit normaal gesproken zelfs goed aan op de reeds bestaande virtuele serveromgevingen. Veel IT-afdelingen zijn al gewend om hun server in te richten vanuit één basisimage, dus waarom zou dat niet kunnen met het besturingssysteem voor desktops. En als we applicaties kunnen aanbieden op een server (terminalserver of RDS), dan kan dat natuurlijk ook in een virtuele desktop. Er hoeft, met andere woorden, niet veel te veranderen om op de “oude” manier een virtuele desktop aan te bieden.

Betere, veilige dienstverlening

Wat dankzij VDI wel verandert, is de dienstverlening die IT kan bieden aan gebruikers. Doordat de desktop met bedrijfsapplicaties ineens overal en op elk device te gebruiken is, komt Het Nieuwe Werken met IT een stuk dichterbij. Zolang zij een device hebben om de virtuele desktop mee te benaderen, kunnen gebruikers overal en altijd werken.

Daarom blijft het me verbazen dat IT-beheer VPN-verbindingen vaak toestaat, maar huiverig is als het gaat om een kijkverbinding zoals VDI. Laatstgenoemde is juist erg veilig, omdat er alleen beeldinformatie wordt verstuurd. Het device van de gebruiker is in feite alleen een beeldscherm dat toont wat de computer (in het geval van VDI de server) berekent. De data zelf wordt niet opgeslagen op het device en blijft waar het hoort: in het datacenter.

Verplaats de rekenkracht van de werkplek naar het datacenter

Het resultaat is dat de hardware op de werkplek wordt vervangen door een zero-device dat amper beheerd hoeft te worden en veel langer meegaat. De verplaatsing van de hardware naar het datacenter verhoogt de veiligheid en zorgt dat gedeelde voorzieningen beter worden benut. Niet iedereen is immers tegelijk bezig met de zwaarste applicaties. Daarnaast worden de snelle dataverbindingen tussen de verschillende systemen optimaal gebruikt. Alles staat in het datacenter dicht bij elkaar en is met een hogesnelheidslijn verbonden. Dat betekent dat applicaties en data, nadat ze eenmaal op de virtuele desktop zijn geplaatst, veel sneller beschikbaar zijn. Geen gedoe meer met roaming profielen en lange inlogtijden.

Een traditioneel bezwaar daarop is dat VDI niet geschikt zou zijn voor zwaardere (grafische) applicaties  zoals AutoCAD en beeldbewerkingsprogramma’s. Daarvoor zouden nog altijd dure, fysieke werkplekken nodig zijn omdat virtuele desktops niet over de (grafische) rekenkracht beschikken. VDI is nu echter op een punt beland dat het mogelijk is om ook de grootste tegenstanders mee te krijgen. Virtuele desktops kunnen tegenwoordig namelijk gebruikmaken van een gedeelde grafische kaart voor optimale beeldprestaties. Ook op het gebied van rekenkracht doet VDI voortaan dus prima mee.

Voorwaarde daarvoor is wel dat er in het datacenter niet wordt bezuinigd op de componenten van de VDI-omgeving. De nieuwe omgeving moet zeker hetzelfde kunnen presteren, maar een sprong voorwaarts is beter. Factoren als CPU-snelheid, IOPS en latency naar storage, grafische acceleratoren en het transportprotocol zijn van groot belang.

Ongevraagde dienstverlening

Graag kom ik nog even terug op de verhoogde dienstverlening die VDI aan gebruikers biedt. Iemand vroeg mij onlangs namelijk: vraagt de gebruiker daar wel om? Moeten we diensten als VDI aanbieden als daar (nog) geen vraag naar is? Ik ben van mening dat dat zeker moet. Dat de gebruiker ergens niet om vraagt, wil niet zeggen dat hij er niet veel aan zou kunnen hebben.

Vergelijk het met de iPad. Toen deze werd aangekondigd, waren er veel sceptici die vonden dat we tablets helemaal niet nodig hadden. Maar kijk wat daarvan is gekomen: de iPad en Android-tablets zijn haast niet meer weg te denken uit ons dagelijkse leven. Veel gebruikers zullen nu zelfs zeggen dat ze juist niet meer zonder kunnen.

Conclusie: meer dienstverlening voor hetzelfde of minder geld.

Met VDI verhoog je de dienstverlening naar je gebruikers en versoepel je de transitie naar een totaal “verAppte” werkomgeving. Een virtuele infrastructuur maakt dit mogelijk, ook voor de desktop. Voor het beheer van de centrale VDI-omgeving maakt het niet uit of dat nu voor 1 desktop is, of 10.000. VDI vermindert complexiteit en verhoogt de toegevoegde waarde van je medewerkers.

Dit Blog is ook op Centric Blog te lezen

CategoriesUncategorized

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.