Groot in het nieuws de aankondiging van Capgemini om de salarissen van oudere werknemers te verlagen. Oudere ICT’ers zijn te duur en op hun ervaring zit niemand meer te wachten. Het is een probleem van de mammoettankers onder de ICT bedrijven. Ze zijn log en kunnen niet snel in deze veranderende wereld manoeuvreren, maar daarover een andere keer.
Wat valt mij op aan de foto die bij dit artikel in de Volkskrant is geplaatst? Ik kijk er even naar zoals Hans Aarsman dat doet, maar dan met een ICT bril op. Een grijze man, lullig op een prullenbak aanschuivend bij een collega. Geïnteresseerd luisterend? Dat terzijde, wat ik vooral zie is de werkplek zoals ik die vaak tegenkom bij moderne kantoren. Er is veel geld in het nieuwe werken gestoken. Een flexplek met een luxe hoog-laag bureau (waarschijnlijk elektrisch te verstellen) en een laptop docking station met beeldscherm. Handig, de medewerker kan z’n laptop op het Dockingstation klikken en in het netwerk werken. Kijk nu eens naar de aansluitingen. De draden van oplader, monitor en toetsenbord/muis, wat een rommelig aanzicht. Prachtige design interieurs en meubels worden in een keer gedegradeerd door onze ICT. Kijk maar eens in folders: zie je daar ooit de aansluitkabels? Nee, die zijn er niet en werken de meeste apparaten ook niet.
Een dergelijk bedrijf, dat zulke dure middelen ter beschikking stelt, mist dus de verbinding tussen ICT en architectuur en design. Er zijn ICT architecten, maar die doen iets totaal anders dan een interieur architect. Ik erger me dus net als de Architecten aan het misbruik van die titel, hoewel ik mezelf ook daaraan schuldig maak. Als we de kosten van deze werkplek een zouden becijferen, dan weet ik zeker, dat met minder middelen een mooier en productievere werkomgeving neergezet kan worden. Een virtuele desktop infrastructuur (VDI) wordt vaak als te duur ervaren. Als hiermee een werkplek kan aanbieden, die mooi strak is met weinig verbindingen, dan is dat al een plus in mijn ogen. Waarom zijn Apple systemen zo in trek bij designers? Deze zijn strak en minimalistisch tijdloos. Uit onderzoek is tevens bekend dat hoe groter het scherm oppervlak is (of twee schermen) hoe mee de productiviteit wordt verhoogd. Dus waarom dan niet het laptopscherm en het extra scherm gebruiken op de foto?
Vervang het scherm door een beeldscherm met een zeroclient ingebouwd om een VDI desktop aan te bieden. Kabels gereduceerd tot netwerk, stroom en USB toetsenbord en muis. Eventueel kunnen die nog draadloos worden aangesloten. De laptopgebruikers kunnen alleen het scherm als extra werkruimte gebruiken. Vak zijn ze al draadloos aan het netwerk verbonden. Maak van deze laptop een BYOD (Bring Your Own Device) en het onderhoud is ook verleden tijd. Ook op deze laptop wordt van de VDI desktop gebruik gemaakt. Dit scheelt al snel een paar duizend Euro op jaarbasis.
Ik ben ervan overtuigd, dat de nieuwe generatie IT gebruikers helemaal niet meer zit te wachten op dit soort werkplekken. Deze zijn ontstaan in de tijd dat IT nog een middel was om gewichtig te doen. De jeugd heeft allang IT als water uit de kraan omarmd.
Januari 2013, Piet Kiekebos.