Deel 6 Niet alles gaat zonder problemen

Helaas heeft de installatie maar 2 dagen gewerkt. Er was geen data meer te zien op de App de tweede dag. Na onderzoek bleek dat de aardlek er niet uit lag maar de inverter uit was en niet meer op te starten. Gecontroleerd of er wel spanning op de inverter stond. Dat bleek zo te zijn.

In de tussentijd de oude SMA Sunnyboy met de oude PV panelen weer opgehangen. Je wilt niet helemaal stoppen natuurlijk met zon opvangen.

Garantieprocedure

Via de garantie procedure van Growatt het probleem gemeld. Alle gegevens die ik had en aansluitgegevens moesten ook in de aanvraag meegezonden worden. Mijn grootste vrees was, dat er in de huidige markt een vervangende inverter niet beschikbaar was. Slechts een week later kwam de nieuwe inverter.

Vervolg installatie

Settings dipswitches op nieuwe inverter gechecked.

Landcode op NL is VDE026 1 = on rest off

RS232 RF stick 1 = on 2 = off

De nieuwe inverter weer opgehangen en alles netjes aangesloten en de RF stick in de RS232 poort. Het uur U is aangebroken: doet ie het?  Niks, nada geen display. Wel een brandlucht, wat iedereen kent als een printplaat smeult. Direct de spanning eraf natuurlijk. Wat bleek: de RF ShineLan stick stonk. Het ding opengemaakt en ja hoor een chip verbrand. Nu de stick eruit was nog een keer de inverter gestart. Eerst nog gecheckt of er spanning op de invoer stekker stond. Dat was OK.

De inverter start op en alles op normaal. Pfff. De oude inverter teruggezonden naar Growatt NL. Het gevoel bekruipt me nu, dat de stick het probleem was en niet de inverter. Die heb ik niet meer gestart zonder de stick eraan. Ik heb dit gemeld en hoop nog een terugkoppeling van Growatt te krijgen.

Na een belletje met de leverancier van de ShineLanBox besloten een nieuwe RF stick te bestellen. Onderzoek loopt nog tussen Growatt NL  en Stralendgroen. Alle info en foto’s gedeeld.

Toen de nieuwe stick aankwam deze live op de inverter gezet en gelinked aan de ShineBox. Alle data wordt weer naar de server.growatt.com gezonden en de App geeft netjes alle data weer.

Zo is Bevrijdingsdag (mijn installatie dag) ook een nieuw begin van mijn vergrootte zon PV installatie geworden. Op 9-5 een mooie opbrengst.

Wat is nu de instelling?

De inverter staat op ‘Normal mode’ ingesteld.

  1. Load first: eerst eigen gebruik, dan de accu laden, dan Grid
  2. Battery first: eerst met PV de batterij laden, dan eigen load, dan naar Grid
  3. Grid first: Eerst naar Grid, maar dan moet je wel invoeren wanneer je de accu wilt laden.

Ik gebruik Load first. Dat betekent, dat de PV energie eerst naar eigen gebruik gaat en de accu wordt geladen indien er power over is. Daarna wordt terug geleverd aan het net. Standaard staat ingesteld, dat er geen AC (Netstroom) wordt gebruikt om de accu te laden! De accu wordt naar 100% geladen.

In de ShinePhone App kun je de instellingen verfijnen (kan ook op de PC:  server.growatt.com). Als je een dagprijs leveringscontract hebt (ik had EasyEnergy voor stroom en gas, maar met de huidige volatiele gasprijs niet te doen), kun je dus ook instellen dat je oplaadt als de stroom bijv. gratis is.

De accu wordt weer ontladen als er geen PV power  meer is. Je verlengt dus zo je eigen opwekking. Ontladen gaat tot 10% wat bij LiFePo accu’s geen degradatie betekend (Lood accu’s mogen maar tot 50% ontladen worden). Wat mij opvalt is dat de accu maar heel weinig ontladen wordt, terwijl je zou verwachten, dat die tot 10% zou ontladen na zonneschijn. Dat moet ik nog uitzoeken. Zie update onderaan post.

UPS bij Blackout

Er moet bij de SPH5000 een extra automatische switch (Auto-Transfer Switch Single Phase) op de EPS en Grid AC worden geplaatst. Deze schakelaar zet de load op de EPS uitgang. Dus op de stroom van PV en accu. De sensor (CT) moet op de nettoevoer zitten, dus voor de groepen (load).

Salderingsregeling.

Met de huidige salderingsregeling (nu 1 op 1 qua inkoop/verkoop prijs) gebruik je eigenlijk het stroomnet als accu. Als in de verrekening een wijziging gaat komen (vanaf 2023 wordt er afgebouwd) en je bijv. de werkelijke stroomprijs betaald krijgt, kun je beter eerst eigen stroom gebruiken. Bij EasyEnergy bijvoorbeeld kreeg ik de dagprijs terug. Dus rijk werd je er niet van. Je zou kunnen terug leveren als de prijs hoog is vanuit de accu bij zo’n contract.

Enkele tips die ik via veel zoeken gevonden heb:

  1. Settings voor de landcode dipswitch: VDE026 voor NL (staat niet in de handleiding, Installateurs zeggen dat die al op NL is ingesteld! Maar wat als je inverter uit het buitenland komt?)
  2. Settings veranderen via ShinePhone App: code growattJJJJMMDD (datum van vandaag)

Andere settings die niet standaard zijn:

Ontladen van de accu (LiFePo) kan al bij 50% bijv. bij een bewolkte lucht.

Enkele afkortingen

  • PV          Photo voltaire (zonnepanelen)
  • SOC        State of Charge (status batterij lading)
  • EPS         Emergency Power Supply (op deze uitgang kun je tot 3000 W apparatuur hangen.

Dat zou dus een homelab server met NAS kunnen zijn.) Pas op! Er mag geen verbinding met het Net zijn. Wil je een automatisch UPS, dan moet er een automatische schakelaar tussen worden gezet die meet of het net wegvalt.

Update 24-05-2022

Ik heb de CT module ( blauwe blokje onder in de kast) op de voeding in de meterkast geplaatst. Dus voor de eigen load.

De CT meter heeft een klem die om de bruine draad van de Net geklikt is. In de adapter is een pijl te zien die in de richting van Net naar load moet wijzen. Nu ziet de inverter ook de levering aan het Net. De batterij wordt nu ook beter gebruikt.

Links zit de 20 Amp automaat die de stroom terug levert aan het Net. Daarnaast nog een oude meter die van Qurrent was, maar niet meer gebruikt werd. Meter werkt nog steeds, maar geeft geen data meer door aan Qurrent, die overigens overgenomen is door GreenChoice.

Je ziet hier op het inverter display, dat er stroom van de batterij naar het Net gaat.

Accu wordt ontladen op de dalen van een wolk in de PV.

Update 25-8-2022

laad / ontladen tijden vakantie. De accu kan veel langer door leveren en is zelfs nog niet leeg als de zon weer schijnt. De accu wordt dan gewoon weer bijgeladen. Standaard is minimum op 10% ontladen ingesteld.

One Reply to “Deel 6 Niet alles gaat zonder problemen”

  1. Levensduur LiPo is veel langer als je die tussen 20% en 80% houdt.

    Het kan (soms) zijn dat dat al automatisch zo is begrensd, dus dat je 0-100 eigenlijk fysiek 20-80 betekent, maar ik zou dat zeker even nakijken. Bijvoorbeeld Toyota houdt heel strikt fysiek 20-80 aan, voor de levensduur-garantie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.