deel 11 verduurzamen: centen kwestie

Langzamerhand kom je tot een optimum met verduurzamen. Wat levert een investering op zowel financieel als maatschappelijk. 2022 was natuurlijk een penibel jaar qua energiekosten en gas leveranties. Investeren in energiebesparing gaat altijd winst opleveren. De terug verdientijd hangt natuurlijk af van de prijs van energie.

Maatschappelijk wil je zelf aan de touwtjes kunnen trekken. Niet afhankelijk zijn van een prijsplafond op energie en ook niet in de fuik van de netbeheerders zwemmen. Netbelasting bij terugleveren speelt niet meer mee met een thuisaccu. Terugleveren is mooi voor salderen, maar de opgewekte energie zoveel mogelijk zelf gebruiken is altijd het goedkoopste. (salderen zal vanaf 2024 stapsgewijs afgebouwd worden. Is i.i.g. de bedoeling) Afschrijven over 15 jaar komt bij mij opca. 7 euro ct per kWh. Zelfs met een paar uur nul tarief is dit overall goedkoper.

Instellen van de verbruikers heb ik in dit schema staan. Af en toe aanpassen per seizoen en je bent klaar. Het moet natuurlijk geen werk worden. Alles automatiseren kan, maar levert niet zoveel winst op.

De prijzen van stroom fluctueren van 15 ct tot 42 ct, dus het zou kunnen lonen om op een goedkoop moment de accu ‘s nachts op te laden en op de duurdere momenten terug te leveren. Bij een dynamisch contract krijg je ook de lage terugleverprijs op het moment. Dus als er veel zon en wind is, is terug leveren helemaal niet zo voordelig. Ook hier levert het meer op om zelf de goedkope opgeslagen zonnestroom na zonsondergang te gebruiken.

Ik heb mijn accu pakket uitgebreid met twee Growatt ARK 2,5L-A1 modules van 2,5 kWh. Nu dus totaal 7,5 kWh beschikbaar. Was nog niet zo eenvoudig om di te vinden voor een redelijke prijs. Uiteindelijk in Duitsland gevonden bij Toms Car-HiFi ). Ik wil voor de nachtlaad tijd maar tot 50% laden. Het blijkt dat ik dan in de Inverter de instelling op 03:30 – 04:30 moet zetten. De instelling Laadstop SOC (State of Charge) op 50% zetten heeft ook invloed op de max lading door de zon ‘s middags.

Om de settings te wijzigen click in de ShiPhone app op de battery en dan op Controleren.

Kies hier TOU-opladen en hiervoor moet het wachtwoord worden ingevoerd. (Altijd datum van vandaag gebruiken)

Selecteer hier de tijdsperiode, dat de batterij ‘s nachts geladen moet worden op goedkope stroom. Ik heb de keukenboiler op 02:00 staan, omdat anders de batterij ook je keukenboiler opwarmt en dat is natuurlijk niet de bedoeling. In een uur is mijn batterij 50% geladen en kan ik tot 08:30 ontladen tot ca 15% en daarna neemt de zon het over (als die schijn 😉 en ongeveer 1 kW levert ). Pas als de zon wordt verduisterd of onder gaat, dan gaat de accu terug leveren. Click op afgerond om de settings op te slaan.

Tip voor de zomertijd: wijzig de tijd handmatig (gaat niet vanzelf helaas) anders ga je een uur later opladen.

Ontladen heb ik uitgezet, omdat het toch meer oplevert, als je je eigen stroom verbruikt. In boverstaand plaat staan de tijden met de hoogste tarieven ingesteld, maar niet ingeschakeld.

Bevenstaand plaatje laat zien dat je nu met 7,5 kWh accu wel 10 kWh kunt terugleveren. en in de laatste kolom zelfs tot 12 kWh. dat komt doordat de tijdens een zware bui de accu even terugleverd en daarna met zon weer bijlaad. Indien de zon weg is aan het einde van de middag, leverd de accu dan tot ongeveer 20:30 . In de zomer zal dat veel langer zijn, omdat dan de warmtepomp niet zal draaien. (bij koude trekt die tot 1900 Wh)

Hier links nog een oplaad window van 03:30 – 05:00 tot 65%. De piek erin is het opwarmen van de keukenboiler. Deze staat nu op 02:00 – 18:00 ingesteld met een timer. Eerste piek is de vaatwasser, die ook op goedkope stroom draait en mooi ‘s morgens klaar is.

Links is ook te zien wat een IT homelab 24/7 verbruikt. dat wordt nu ook mooi genivileerd door de accu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.