In de afgelopen weken ben ik flink in de weer geweest met het koppelen van mijn audio en video. Ik wil namelijk graag af van die berg afstandsbedieningen voor, onder andere, mijn televisie, Blu-ray en Chromecast.
Sonos heeft het probleem van al die verschillende afstandsbedieningen in één klap opgelost door een smartphone of tablet als bediening geschikt te maken. Mooi, maar die oplossing is alleen bedoeld voor muziek. Als je ook nog een beeldfanaat bent, zoals ik, dan sta je voor nog veel meer uitdagingen.
Onder de motorkap
In de loop der tijd heb ik allerlei hoogwaardige en ‘zware’ apparaten in huis gehaald. Toen mijn dochter twee jaar geleden afstudeerde bijvoorbeeld, vond ik het tijd voor een 3D-camera. Zo’n unieke gebeurtenis wilde ik zo ‘echt’ mogelijk vastleggen. Later was mijn televisie aan vervanging toe (ik had nog een echte ouderwetse 32” LCD-tv) en dat moest natuurlijk een 3D-versie in HD worden. En welja, doe er ook maar Smart bij. Hoewel die Smart-functie inmiddels tenenkrommend is, compleet met vastlopers en reboots, is het beeld prachtig. Daarom besloot ik Smart te vervangen door Chromecast (eerst versie 1, nu door de verbeterde versie 2). Het resultaat? YouTube, Netflix en Spotify doen het weer vloeiend. Maar wat blijkt? De meeste televisies laten alleen maar stereo door via de extra HDMI-aansluitingen. Dit betekent dat het geluid van een film niet in 5.1 aankomt op de AV Receiver (soms moet je ook nog een audioverschuiving instellen op de televisie voor lipsync!). Om dit te verhelpen, heb ik de Mediaplayer en Blu-ray rechtstreeks aan de AV Receiver gekoppeld, met SPDIF voor alle 5.1-kanalen.
De berg bedwongen
De huidige stand van techniek is: 3D, 4K, DTS (-X), Dolby Digital (nu ook al Atmos), beeld en geluid via HDMI 1.4 en geluid via SPDIF en COAXial. Inmiddels heb ik de puzzel bijna rond ‒ alles in volgorde van kwaliteit. Het beeld van Mediaplayer MiniX, Blu-ray en Chromecast loopt via HDMI op 4K- en 3D-niveau naar televisie en beamer. Al het geluid gaat via optische kabel of Coaxial op SPDIF naar de AV Receiver. En de meeste schakelacties lopen via een programmeerbare Philips-afstandsbediening op infrarood. Dat werkt als volgt: een infraroodontvanger/-zender stuurt de acties door naar de apparatuur. Door het kiezen van een activiteit op deze afstandsbediening worden alle bijbehorende apparaten aangezet en de doorschakelingen gemaakt op de juiste ingangen. Het goede nieuws is dat ik nog maar twee afstandsbedieningen nodig heb! Het slechte nieuws is dat Philips pas bedacht dat de tv maar met een radiosignaal moet werken. Oftewel, als bij de volgende afstandsbedieningstechniek infrarood in de ban wordt gedaan, heb ik weer een probleem.
Keep it simple
Maar waar blijft nou eigenlijk de boekhouder in dit verhaal? Tijdens mijn speurtocht dacht ik er helemaal niet over na om mijn super NAD AV Receiver te vervangen. Het werkte toch goed? Maar toen zag ik in de winkel een hedendaagse AV Receiver. En guess what? Het apparaat was uitgerust met alle aansluitingen: 8x HDMI in, 2x HDMI uit, geluid via optisch én coax, Wi-Fi, netwerk, Netflix, bluetooth, geluid op DTS-X, Dolby Atmos én een afstandsbediening die ook nog eens via een app kan worden bediend. De prijs? De helft van wat ik tien jaar geleden voor mijn AV Receiver betaalde. Hoe simpel kan het zijn?
Afscheid
Kortom, door vast te houden aan mijn oude spullen had ik een hoop geld en tijd gestoken in het koppelen van mijn systemen. Terwijl ik eigenlijk de sprong naar de volgende generatie audio had moeten maken. De technische ontwikkelingen gaan nu eenmaal zo snel, dat je soms afscheid moet nemen van je oude apparatuur, ook al zegt de boekhouder in jou: niet doen, het werkt nog prima.
Gemak
In mijn werk als virtualisatieconsultant kom ik dezelfde situatie tegen. Zo worden servers, die worden vervangen door nieuwe gevirtualiseerde systemen, vaak niet meteen afgeschreven en boekhoudkundig ten laste gelegd van het virtualisatieproject. Natuurlijk zit niemand te wachten op kapitaalvernietiging, maar als je er een simpel en intuïtief systeem voor terugkrijgt, is dat niet altijd eenvoudig in geld uit te drukken. Maar het levert wel een hoop efficiency en gemak op!
Ben ik nu helemaal klaar en tevreden met mijn thuisbioscoop? Niet bepaald. Sterker: ik ben nog maar net begonnen! Er zijn namelijk nog allerlei upgrades mogelijk naar, bijvoorbeeld, 4K TV, full HD 3D-beamer (later vast ook in 4K), nieuwe AV Receiver, subwoofer en extra speakers. Nee, het houdt nooit op. En als het om vernieuwing gaat, is dat maar goed ook!
Voor de geïnteresseerden een overzicht van mijn apparatuur:
- Philips TV 3D (passief) 1080p
- Optoma-beamer 720p 3D (actief)
- LG 3D Blu-ray BD850
- Chomecast 2
- MiniX NEO X8- H Plus
- NAD T741 Receiver
- Optische 2 SPDIF to 1 switch (allekabels.nl)
- 4 HDMI to 2 HDMI matrix switch (allekabels.nl)
- Philips universele infrarood afstandsbediening