Project gestopt en weer gestart -Deel 4

Mijn enthousiasme was een tijdje bekoeld. Het totale uitgedachte plan werd de grond ingeboord door de financiering ervan. Dat gaat niet zo makkelijk als gedacht. Het feit, dat je zelf een grote investering moet doen naast de nu verhoogde subsidies telt niet mee. Gewoon te financieren uit de energiebesparing telt niet mee. Waardevermeerdering en risico verlaging van je onderpand: telt niet mee. Nu de oorlog in Oekraïne een rampscenario voorspelt, zou je denken stop de overwinsten van het Gronings gas in verduurzaming en compenseer ook de Groningers royaal.

Enfin, door een kleine meevaller waar ik niet op gerekend had, heb ik het project weer opgepakt. Alleen de prioriteit omgedraaid. Eerst investeren in wat een ROI van 1 jaar heeft: Extra zonnepanelen en een thuisaccu. Later tegen de winter HR++ glas en een warmtepomp op de ventilatie (dat is haast een must om niet een gasbesparing afgezet in Euro’s, door het putje te gooien. Daarnaast doe je mee om zelfvoorzienend te worden. Op naar off Grid.

8 extra zonnepanelen ga ik op een plat dak erbij leggen. De huidige converter moet worden vervangen om de hogere opbrengst om te vormen. Tegelijk gaat de nieuwe hybrid converter ook de accu’s laden. All-in-One.

Dat is het idee, maar waar haal ik de spullen op korte termijn (hoe sneller, hoe meer rendement)? Na het nodige rekenwerk zijn de panelen van 395 PW  snel gevonden en geleverd. Kabels, montage materiaal voor een platdak enz. ook. Dan de Hybrid Converter, die ik wil gebruiken: Growatt SPH5000. Nergens meer te krijgen in Nederland en niemand, die weet wanneer weer op voorraad. Net als de Accu van Growatt. Ook roofgoed. Een zoektocht over het internet volgd. Uiteindelijk bij de PVshop in Polen de accu kunnen bestellen als een van de laatste (de volgend levering kan 6 maanden duren). Op de oude manier met bankoverschrijving betaald. Fijn als de communicatie goed loopt (telefoon) en de spullen binnen komen. De levering van de converter is een probleem. Kan half mei worden, maar ook later. Dan staan de zonnepanelen al twee maand in de schuur te wachten. Toch jammer van 525 kWh extra opbrengst. Helaas kunnen ze dus niet bij de oude omvormer op. (SMA SB-3000)

Nu via een andere leverancier in Duitsland besteld en levering verwachting is begin mei. Zelfs nog wat goedkoper. Als het echte werk gaat beginnen kom ik terug met de uitvoering. Alles zit nu vast op de converter!

Zolang de salderingsregeling er is (wordt vanaf 2023 in stappen teruggebracht) is er natuurlijk geen noodzaak om een thuis accu te gebruiken, maar ik wil m’n eigen stroom gebruiken voor in de avond en nacht! Werkt gelijk als UPS voor m’n homelab.

Volgende blog gaat over de uitvoering.

spullen:

Zonnepanelen 8 * Trina Vertex Mono 395 W op een frame van van der Valk platdak 2 * portret opstelling bij SolarGarant.nl

Kabels en ander materiaal bij stralendgroen.nl

Hybrid Converter Growatt SPH5000 bij inutec-inc.com

Growatt ARK LV Batterij 50 Amp 48V (makkelijk uit te breiden) bij pvshop.eu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.