Verduurzamen deel 5 – de extra zonnepanelen.

Extra zonnepanelen plaatsen.

Het groendak op de keuken is vervangen door een zonnedak. 8 Trina Solar panelen van 395 Wp op een schans van van der Valk. Om deze panelen aan te sluiten heb ik ook een nieuwe hybrid converter van Growatt geïnstalleerd. De oude SMA Sunnyboy 3000 kan de totale opbrengst niet aan. De Growatt SPH5000 kan max. 6600 Watt aan en heeft twee aansluitingen voor twee strings. De oude panelen staan nu in serie (waren twee strings op de SB3000) en zijn aangesloten op MPPT1. De nieuwe panelen staan in serie op de MMPT2.

Totale opbrengst 3042 WP + 2844 WP is 5886 WP. Dat past op de converter. Max voltage per string is 550V.

Hier zijn enkele foto’s van het bouwproces.

Eerst heb ik het van der Valk schanssysteem op het dak opgebouwd. Alles netjes uitlijnen zodat de panelen er later op passen. De hoogte is 3 meter, dus de ballast valt mee. 3 stoeptegels per m2 is dan genoeg. Je dak moet het wel kunnen houden! Reken even de maximale dak belasting uit. Er kan altijd nog een halve meter sneeuw op blijven liggen!

Er zitten rubber tegeldragers bij. De opstaande stukken die op de randen van het dak kwamen heb ik afgezaagd. Daar komt geen tegel op en ziet er zo strakker uit.

van der Valk solar system

De panelen heb ik pas geplaatst toen de Growatt SPH5000 er was. Wonderwel kwam die eerder dan ik gedacht had. Levering zou eerst in mei zijn, maar ineens kreeg ik een UPS bezorgmelding, dat die al op 21 april zou geleverd worden. Ik moest ineens opschieten.

Om de panelen te plaatsen moeten ze wel naar boven. Ik dacht hoe doe ik dat in m’n eentje? Met een glijbaan met een nok boven in moet het lukken. De truck: Plaats een paneel, knoop er een sjorband aan en dan vanaf het dak optrekken tot de uitsparing. Sjorband eraf en paneel op het hogere keukendak tillen. Daarna op de goede plek. Nu was het uur van de waarheid: paste het allemaal? De panelen zijn 110 cm breed en pasten net op het dak! Je moet altijd een afstand tot de dakrand houden i.v.m. wind. De gootbreedte helpt hier mee. Verder zijn de zijkanten beplaat en ook de open achterkant dichtgezet met plaatmateriaal. Dit voorkomt voornamelijk dat de wind vrij spel heeft.

Na twee panelen kwam ik er achter dat het ook wel makkelijk is als je de tirappes even van de aansluitkabels afknipt. Dat scheelt een hoop gefrut op je rug onder het paneel. De afstand tussen de twee rijen was net te groot om direct aan te sluiten. Hier heb ik een kabel van een meter gemaakt.

Je ziet hier ook, dat het sedumdak er wel aan gaat. alleen een strook tussen de rijen van ca 70 cm blijft over. Deze afstand is nodig om geen schaduw op de achterste rij te krijgen.

Grote en spannende klus was de lange aansluitkabels naar boven te krijgen en naast de bestaande kabels door het dak in te voeren. Een aanhanger knikarm hoogwerker gehuurd bij Boels. Hiermee kon ik mooi langs de vorstpannen langs de dakrand maneuvreren.  Nog vrij lastig om de kabels netjes onder de gevelpannen te krijgen. Deze zijn nl. om de pan vastgezet met een plug. Helaas toch nog een gebroken, maar met een bitumen pleister weer waterdicht. Een extra gevelpan had ik niet liggen.

Binnen de kabels afgewerkt met de MC4 connectoren en op de inverter aangesloten. Tada: na opstarten direct een dubbele stroom opbrengst te zien in de realtime HomeWizard app. Deze data wordt direct uit de slimme meter gehaald.

Growatt SPH5000 Hybride inverter

De Growatt ARK-2.5 batterij wordt ook netjes opgeladen

De extra panelen zijn aangesloten. screenshot van HomeWizard

Volgende blog over de configuratie van de Growatt SPH5000 Hybrid Inverter en de loggers

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.