Verduurzaming deel 7 – Sluimerverbruik

Sluipverbruik o.a. van homelab virtualisatie

Stroom verbruik monitoren met een sluimerverbruik indicatie is handig om te kijken waar onnodig stroom wordt verbruikt. Ik heb mijn data van de slimme meter gekoppeld aan slimmemeterportal.nl Hier krijg je een schrikbarend overzicht van je sluipverbruik. Dit wordt ’s nachts gemeten tussen 01.00 en 06.00 uur. Alle stroom die hiertussen gemeten wordt, is afkomstig van standby tv, pompen (vijverpomp) opladers enz. en wordt natuurlijk ook overdag gebruikt. 24/7 dus.

Dit screenshot is van HomeWizard. (data van de slimme meter thuis)

167 W sluipverbruik lijkt niet veel, vooral omdat de IT al 195 W verbruikt. Dat vertrouw ik dus niet. Home Wizard rekend met AI uit wat het sluipverbruik is.

Dit is wat slimmemeterportal.nl laat zien op 2 aug. Dat lijkt betrouwbaarder.

Homelab virtualisatie

Mijn virtualisatie homelab staat sowieso 24/7 aan (er draait ook een virtuele domeinserver op voor de rechten op de NAS en het domein en een internetrouter), die gebruikt minimaal 213 Wh. Wanneer ik echt wil testen, dan gaat ook een extra NAS aan en de PC’s. Het verbruik gaat dan omhoog naar ca. 400 W

Als ik ervanuit ga, dat mijn eigen zonnestroom € 0,05 per kW kost (kosten PV incl converter en accu */15 jaar afschrijving / 6500 kW jaaropbrengst), dan is dat (213 * 24 * 365)/1000)*0.05 = € 104,-/jaar. Ik reken dan overdag directe zon en ’s nachts de overdag opgeslagen zon in de accu.

213 * 24 = 5,1 kW per dag en als je dan de helft uit de 2,5 kW accu haalt (overdag laden en ’s nacht ontladen) en de rest direct uit zon, zit je dus op die € 104,- per jaar. Eigen werk en hobby eerst haha.

verbruik IT ‘s nachts en als de PC aanstaat.

Vloerverwarmingspomp in keukenvloer.

Deze pomp draait dus 24/7 met een verbruik van 63 Wh. Dus ook als de CV helemaal geen warm water levert. 10 jaar geleden geïnstalleerd en nooit meer naar gekeken. Totdat een data-analist  in het NOS journaal een tip gaf: de eco switch voor vloerverwarmingspompen. Deze zet de pomp uit wanneer de water aanvoer temperatuur lager is dan 28 graden. Met een 24 uurs beveiliging draait de pomp elke 24 uur eventjes om vastlopen te voorkomen. Normaal wordt de watertemperatuur in de vloer op 35 graden begrensd. Ik heb de stroomopname eerst gemeten met een cost control adapter. Deze meet het stroomverbruik op de stekker.  Met deze investering (eco switch) van € 44,50 kan ik 75% stroom besparen en is toch al gauw 63 * 24 * 365 * 75% = 413 kW per jaar. Zelf bij de oude prijs van € 0,21 heb je die er in een half jaar al uit.

Hier is de eco switch ingeschakeld en geeft aan dat de water invoer 43 graden is. Het klokje is van de 24 uurs beveiliging. Ik heb de CV even op 28 graden moeten zetten om aan te laten slaan!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.