Deel 8 de verwarming

Technische aanpassingen in de verwarming.

Hoe ga je je huis verwarmen? Warmtepomp in de vorm van hybride of all electric? En hybride systeem werkt samen met je cv-ketel. 85% kan meestal door de warmtepomp worden geleverd en 15% door bijspringen van de CV. Warmwater voor douche kan door combi CV of in combinatie met een elektrische boiler worden geleverd. Zonnepanelen kunnen de boiler overdag opwarmen.

Warmtepomp

All electric is dus een warmtepomp, die alleen lucht/water gebruikt om te verwarmen. Houd er sowieso rekening mee dat een warmtepomp zelf ook ca. 1200 kWh per jaar gebruikt. Stroom voor een compressor en ventilator. Het juiste vermogen is erg belangrijk, dat moet passen bij je warmtebehoefte. Te veel is slecht voor het systeem (aan/uit schakelen, slijtage) en te weinig is natuurlijk niet goed omdat je dan de boel niet warm krijgt. Heel duur en slechter comfort, dat wil je niet.

Probeer eerst eens of je met je huidige radiatoren 50 graden cv-aanvoertemperatuur je huis warm krijgt. Als dat niet lukt, zullen de radiatoren aangepast moeten worden en moet je overstappen naar vloerverwarming. Dat zijn natuurlijk extra kosten: extra vloerisolatie en een nieuw vloerbedekking nodig. Kan zo maar € 100,- m2 boven op de vloerverwarming zelf zijn.

WTW-warmte terug winning en Hybride

Dan is er ook nog een systeem van Inventum wat een Spaarpomp heet. De mechanische ventilatie wordt gebruikt om de lucht uit je huis (en wat via ventilatie roosters binnenkomt) af te koelen en de verkregen warmte in je CV te stoppen. De uitgaande lucht is 5 graden en wordt naar buiten geblazen. Bedenk dat een centraal ventilatiesysteem gewoon 20 graden warme lucht uit je badkamer zuigt en hup naar buiten blaast. Bij mij dus het geval. Dit lijkt me dus een goed systeem en zonder buitendeel. Zullen de buren blij mee zijn. Probleem is nog wel: is het rendement wel voldoende. Geloof me, dat is dus behoorlijk moeilijk te voorspellen. Subsidie is 50%, maar dan nog steeds blijft de vraag: is de besparing op gas 25-50% haalbaar?

Bij verwarmen met elektrische panelen (stroom uit zonnepanelen/thuisaccu) kan nodig zijn als je de CV niet te veel bij wil laten springen.

Een resultaatverplichting zou geen overbodige luxe zijn bij aanvragen offerte. Eerst een kwalitatief goed design maken en dan pas de installatie bouwen. Berekend door echte warmte experts. Welke radiatoren heb ik nodig in een Lage temperatuur systeem? Wat is de warmteberekening voor elke ruimte? Een goede installateur doet dat eerst en laat zien dat het werkt. Dus niet er maar wat aan knopen en later een probleem ervaren. Verder is natuurlijk een bijdrage aan het stoppen van CO2 uitstoot en stoppen van verbranden van fossiele brandstof ook een gegeven. Daarom wordt er zoveel geld vrijgemaakt door de overheid. Van het gas af is het doel.

Kritische video https://www.youtube.com/watch?v=0cYvJPPmVGs van experts op een andere expert! Elk huis heeft een andere aanpak nodig.

De hybride warmte pomp

Je kunt ook kiezen om een warmtepomp naast je cv-ketel te plaatsen. Het voordeel is, dat je niet tot de top hoeft te isoleren en gebruik kunt maken van je bestaande cv-installatie. De cv-ketel springt bij als het toch te koud wordt. Wanneer je later doorgaat met isoleren kun je de resterende warmte met een eclectische module aanvullen. Dan krijg je ook een all electric systeem.

Deze oplossing is een stuk goedkoper in aanschaf en sneller te realiseren. Je gaat direct gas besparen. Ik heb besloten een warmtepomp van Quatt.io aan te schaffen. Dit is een Nederlandse startup, die een efficiënte en eenvoudig aan te sluiten warmtepomp wil leveren. De eerste worden in Q4 van 2022 geïnstalleerd. Helaas ben ik pas in mei-juni 2023 aan de beurt. Groot voordeel is, dat er geen binnen unit geplaatst hoeft te worden. De buitenunit wordt direct aan de cv-installatie gekoppeld. Dat scheelt een hoop ruimte binnen. De WTW-spaarpomp die ik eerst op het oog had is toch een behoorlijk ding. Verder is de subsidie veel hoger dan verwacht vanwege de hoge opbrengst.

Er is natuurlijk altijd een risico met startups, maar ze zijn wel duidelijk: prijs inclusief installatie. Daarnaast ben ik altijd voor innovatie.

Winter 2022-2023

De winter van 2022-2023 maar opvangen met besparing en een elektrische kachel voor in de woonkamer erbij. Kan de CV wat lagere temperatuur leveren. Als ik dan even ervan uitga, dat ik verwarm met eigen stroom van de PV voor € 0,05/ kWh is dat gunstiger dan op Gas stoken.

Isoleren van de zolder.

Ondertussen ook begonnen aan het isoleren van de zolder naar R 5.0 Het is een warme isolatie, wat betekend, dat er aan de binnenkant een laag steenwol van 12 cm komt. Er zit al 4,5 cm PUR op de dakplaat. Hierdoor is het absoluut nodig om een klimaatfolie aan de binnenkant te plaatsen en goed rondom af te plakken. Er mag geen vocht condenseren op de dakplaat aan de binnenkant en het vocht wat er zomers in komt (warme lucht bevat meer vocht) moet er ook weer uit kunnen. Twee kanten op reguleren dus. (Geen damp remmende folie plaatsen). Houd er rekening mee, dat de rollen met een damp remmende laag aluminium voorzien zijn. Dit is dus niet genoeg en zelfs fout.

Ook een voordeel is, dat je de zolder in vakken kunt verdelen tussen de spanten en niet overal tegelijk bezig bent. Scheelt ook het leeghalen! Niets staat opruimen natuurlijk in de weg. Ik heb echt veel oude meuk gevonden en weggedaan.

Later meer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.