Wat brengt automatisering in IT te weeg? Deel 2

Wat staat ons te wachten?

Peter Sondergaard, research director bij Gartner, bij de opening van de conferentie IT/Expo:

“Bedrijven zullen het komend jaar voor zeker 40 miljard dollar aan verdere digitalisering van bedrijfsprocessen uitgeven. Voor CIO’s en andere managers binnen de IT betekent dit volgens Gartner dat zij zich meer moeten concentreren op de mogelijkheden voor hun organisaties van deze nieuwe slimme technologieën dan op het verlagen van kosten, waar de meeste CIO’s zich nu op richten. Wel moeten ze met snelle kostenverlagingen door digitalisering het vertrouwen van het management winnen om meer te investeren in verdere digitalisering. Want dat kost op de korte termijn meer dan het oplevert, zo redeneert Sondergaard. Maar wie het niet doet, mist op langere termijn de boot volkomen.”

Datacenters worden met sneltrein vaart uit de grond gestampt om clouddiensten aan te bieden. Je ziet nu ook dat de mensen met het wijsvingertje: pas op mijn data moet wel in Nederland blijven, worden bediend. Microsoft bouwt in Middenmeer een mega datacenter voor Azure en Google gaat volgend jaar aan de gang in de Eemshaven. Instanties waarvan je zou denken, die hebben data die zelfs in huis moet blijeven, hebben er geen moeite mee data hun data in een nederlands cloud platform wordt opgeslagen. Hun redenering is: bij ons is precies bekend waar het staat (achter de voordeur) en in de cloud niet, dus is het naast eenvoudiger, zelfs veiliger. VMware vindt het allemaal niet snel genoeg gaan en heeft nu ook zelf een SDDC (software defined datacenter) in de markt gezet: vCloud Air. Het draait op verschillende datacenters. Voordeel is dat andere datacenterpartners dit concept kunnen overnemen. Een hybrid cloud is zo eenvoudig voor bedrijven in te zetten, door hun eigen SDDC platform te koppelen.

Er moet natuurlijk wel een IT organisatie zijn, die deze intelligente mogelijkheden aanbied aan de business. Eerst zal de organisatie gereedgemaakt moeten worden voor een selfservice model. Als de medewerkers de IT optimaal kunnen gaan gebruiken bij hun werk, zal dat een boost aan het bedrijfsproces geven.

Anders denken en inrichten gaat veel veranderen. Robotisering van een magazijn geeft Amazon de mogelijkheid om 3x zoveel bestellingen te verwerken met het zelfde aantal mensen. Door het magazijn naar de orderpicker toe te brengen i.p.v. andersom.

OTA test omgevingen als selfservice beschikbaar stellen en ook weer opruimen, verhoogd de productiviteit en rendement van de IT hardware. Innovatie gaat sneller door een klein team te formeren met veel ruimte in vernieuwing en niet te vergeten een behoorlijk budget. De BMW i8 is op deze manier door een klein team ontwerpers in 32 maanden ontwikkeld en op de markt gebracht. Geheel buiten de bestaande BMW organisatie ging dit veel sneller. Productie is al uitverkocht.

CategoriesUncategorized

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.