Dit is wat u de hele tijd heeft gemist.

Applicaties met een vingerknip bij de gebruikers? In navolging van mijn vorig blog over VDI: Perfect aansluitend op een virtuele desktop omgeving.

De grootste vraag van gebruikers is een applicatie te mogen gebruiken. We zijn al zo gewent geraakt aan een geAppte applicatie, die eenvoudig zelf snel te installeren is, dat we dit ook van onze werkomgeving verwachten. Zelf zoeken in een catalogus met bedrijfs applicaties en deze toevoegen? Nog lang niet alle bedrijven zijn zover. Nee, we bellen met de helpdesk en vragen om een applicatie. Als die er niet is, dan gaat een waar proces in werking. Er moet een applicatie worden aangeschaft, gescript voor uitrol en getest. Dan moet deze nieuwe applicatie in een distributie omgeving worden gezet en de gebruiker moet er rechten voor krijgen.

Een applicatie eigenaar weet vaak het best, hoe de applicatie moet worden getuned. Zou het niet mooi zijn als deze de applicatie zelf kan installeren en inrichten alsof het op een eigen werkstation wordt gedaan. Met het nieuwe techniek van het net aangekochte bedrijf CloudVolumes door VMware kan dit. VMware AppVolumes maakt gebruik van de beste mogelijkheden van virtualisatie. Aan een virtuele desktop wordt een extra virtuele disk (heet een Volume of AppStack) gekoppeld en daarin worden de applicaties geïnstalleerd. Voor elke groep aan applicaties kan een apart Volume worden aangemaakt. Meerder volumes kunnen aan een desktop worden gekoppeld. Heeft de gebruiker rechten op het Volume, dan is de applicatie direct beschikbaar, alsof deze lokaal is geïnstalleerd. De actie kan zelfs realtime!

Het zou zo kunnen klinken. Klant: “Ik heb een nieuwe stoel nodig” . Helpdesk: “Gaat u even staan, klik, OK gaat u maar weer zitten” . Gebruiker: “Ongelooflijk, ik heb een nieuwe stoel”.  Dit zou dus ook met een applicatie kunnen. Iets netter is natuurlijk als de gebruiker even afmeldt en weer opnieuw aanmeldt.

En als er dan een update moet komen in een applicatie, zult u denken? De bestaande Volume wordt gecloned, en de applicatie wordt geupdate en na de test wordt dit nieuwe Volume aan de groep gebruikers gekoppeld. Wanneer deze opnieuw aanloggen is de applicatie vernieuwt.

Maar ik heb een eigen dedicated virtuele desktop!

Ook aan mensen met een eigen desktop en lokale installatie rechten is gedacht. Deze gebruikers krijgen een eigen Writable Volume. Wanneer deze gebruiker naast de standaard appliacties een eigen applicatie wil installeren, komt deze op het eigen Writable Volume te staan. De desktop blijft eruit zien als een echte eigen desktop. Alleen de C schijf is te zien.

De desktop wordt een lege machine met een OS (Operating System) en een paar agents.

In de toekomst zou dit ook voor een fysieke desktop kunnen. Een VHD disk zou dan naar een fysieke desktop of laptop gekopieerd kunnen worden met daarin de applicaties. De AppVolumes Agent zal deze zien en koppelen aan het OS. In dit geval zal het natuurlijk veel langer duren voordat de applicatie beschikbaar is. En VHD van 20-30 Gb kopiëren duurt even.

Ikzelf ga uiteraard voor een VDI omgeving, waar de eigen laptop alleen als een toegangs device fungeert.

Hoeveel van deze containers met applicaties heb je gemiddeld nodig?

In de praktijk van het gebruik van AppVolumes zijn meestal niet meer dan 7 Volumes nodig. Vaak is er een voor de basis applicaties en dan nog een aantal met specifieke bedrijfstoepassingen voor verschillende afdelingen. Bijvoorbeeld voor Engineering, Sales en Administratie.

De eenvoud van deze toepassing, zal oude methoden gaan vervangen. Ik ben er van overtuigd, dat de gebruiker gaat bepalen wat hij wil gebruiken voor z’n werk. Het applicatie deliver en update proces zal een stuk eenvoudiger worden en daardoor sneller en goedkoper voor de organisatie.

Op dit moment heb ik een demo omgeving draaien met daarin een Volume met de hele AutoDesk Design en Infrastructure Suite Ultimate er in. Meer dan 40 Gb aan 3D grafische applicaties, zoals AutoCAD en Revit. Deze applicaties zijn net zo makkelijk te koppelen aan een gebruiker als een willekeurige andere applicatie stack. De standaard 20 Gb Volume moet wel worden vergroot. Ik heb hiervoor een filmpje gemaakt hoe dit te doen. De hele installatie van de software duurt enkele uren! (ook een msi package!) App Volume toekennen aan de gebruiker: in enkele seconden beschikbaar. Link naar Demo: http://youtu.be/2GAfd81Dsyk

Zie ook :http://youtu.be/XN649HpO1e0

Het beste is als alle applicaties die bij elkaar horen in dezelfde AppStack staan. Hier worden de voordelen van een All Flash storage met deduplicatie goed zichtbaar. Het kopiëren van de virtuele disk met applicaties bij een update is in seconden gebeurd en de ruimte die het inneemt op de storage is minimaal.

Wat is de winst voor uw organisatie?

Er is maar een image met de software te beheren, de applicaties zijn niet meer afhankelijk van het werkstation en grote groepen gebruikers zijn direct aan de applicatie te koppelen. Applicaties zijn sneller en met minder resources te deployen. Dit zal leiden tot lagere beheerkosten. De techniek is ook op servers van toepassing.

Toekomstige ontwikkelingen, zoals het in realtime klonen van een draaiende virtuele desktop tijdens het aanloggen van de (nieuwe) gebruiker, maken optimaal gebruik van deze techniek.

Heeft u een VDI omgeving draaien? AppVolumes is als demo te installeren. De enige beperking is dat er 10 gebruikers mogelijk zijn, die maar één applicatie Volume toegewezen kunnen krijgen en is tot eind 2015 te gebruiken. (link http://www.vmware.com/nl/products/appvolumes) Bestaande Horizon View Enterprise klanten kunnen AppVolumes per named user gebruiken. AppVolumes zal als standalone beschikbaar zijn en zal worden toegevoegd aan de bestaande Horizon View Enterprise licentie.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.